Δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, δύο πρώην υπουργοί, διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν την «ιδιοκτησία» της ομάδας κρούσης της υποψηφιότητας της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου για την προεδρία του κόμματος, εισάγοντας καινά δαιμόνια στις παραδοσιακές εσωκομματικές διαδικασίες.
Σε ένα μείγμα που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία και την τεχνοκρατική γνώση των παλαιότερων, αλλά και από την ορμή και τη φαντασία της νεολαίας, η «Task Force» της πρώην υπουργού αποτελεί, κατά ορισμένους, εικόνα από το μέλλον του κόμματος σε περίπτωση επικράτησης της κυρίας Αχτσιόγλου, η οποία ομνύει σε ένα «κόμμα δομών και όχι προσώπων», με σύγχρονο και τεχνοκρατικό λόγο, αλλά και με ανανεωμένη αισθητική.
Σε ρόλο μαέστρου της ορχήστρας που παιανίζει την υποψηφιότητα της κυρίας Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συντονίζει σε διαρκή βάση ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη για την οργάνωση όλης της ομάδας. Ο κ. Ηλιόπουλος μετρά χρόνια πλάι στην κυρία Αχτσιόγλου, καθώς αυτή τον ανέδειξε με κάθε τρόπο ως ανερχόμενο στέλεχος κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας, αποτελώντας έκτοτε τον πιο σταθερό εσωκομματικό συνοδοιπόρο της. Σε αυτή τη λογική, ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε δημόσια πρώτος απ’ όλους στον ΣΥΡΙΖΑ την υποστήριξή του στην πρώην υπουργό, από τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στο Ωδείο Αθηνών, παίρνοντας ανοιχτά θέση στην κούρσα της διαδοχής.
Νάσος Ηλιόπουλος Μετρά χρόνια πλάι στην Εφη Αχτσιόγλου. Τον ανέδειξε ως ανερχόμενο στέλεχος στη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας
Γαβριήλ Σακελλαρίδης Επάνοδος στην Κουμουνδούρου σε «στρατηγικό ρόλο» σε περίπτωση επικράτησης της Eφης Αχτσιόγλου
Η επάνοδος του Γαβριήλ
Εμβληματική για την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απρόσμενη για την κοινή γνώμη μετά από μια οκταετία απόσυρσής του από την ενεργό πολιτική δράση είναι η επαναδραστηριοποίηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στα κομματικά δρώμενα, καθώς ο ίδιος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύ συχνή επαφή με την κυρία Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα, τα δύο στελέχη της νεότερης γενιάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζητούν διεξοδικά ζητήματα της υποψηφιότητάς της, όπως αποκάλυψε η ίδια, με δεδομένο ότι γνωρίζονται χρόνια και υπάρχει αμοιβαίος κώδικας εμπιστοσύνης.
Κλείσιμο
«Εχουμε εξαιρετική και στενή σχέση, συζητάμε το ζήτημα τη υποψηφιότητάς μου. Τη δική του θέση θα την εκφράσει ο ίδιος. Ο κ. Σακελλαρίδης είναι σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα, την Ελλάδα και ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς και ένας άνθρωπος με θετικές γνώμες στους πολίτες. Ο τρόπος που ασκεί την επιστήμη του και ο τρόπος που συνδιαλέγεται έχει θετικό αποτύπωμα», απάντησε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου για τον κ. Σακελλαρίδη, ο οποίος υπήρξε και επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Δήμο Αθηναίων το 2014.
Η επάνοδός του στην Κουμουνδούρου σε στρατηγικό ρόλο, σε περίπτωση επικράτησης της κυρίας Αχτσιόγλου στη μάχη της διαδοχής, έχει σχεδόν προεξοφληθεί από έμπειρους κομματικούς παρατηρητές, ενώ μια τέτοια προοπτική θα ήταν μια πρώτη επιτυχία για τη νέα ηγεσία. Οπως επισημαίνουν, «τυχόν επιστροφή του Γαβριήλ θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στο προσκήνιο της νέας γενιάς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αιμοδοτώντας στην ουσία το κόμμα» με νεαρότερα και καταρτισμένα στελέχη. Σε νέα βάση αναμένεται να τεθεί και η σχέση του κόμματος με την Κοινωνία των Πολιτών, ταυτοτικό στοιχείο του κ. Σακελλαρίδη, το οποίο αναφερόμενη σε εκείνον η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ιδιαίτερα.
Αλέξης Χαρίτσης Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης υπήρξε το δεύτερο κομματικό στέλεχος που χαιρέτισε την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, ενώ διατηρεί γέφυρες με τις «φυλές» των «προεδρικών»
Νίκος Μαραντζίδης Πρόσωπο-έκπληξη ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,που διετέλεσε εξ απορρήτων σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα
Συνομήλικος περίπου με τον κ. Σακελλαρίδη, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο επιτελείο της κυρίας Αχτσιόγλου. Ο κ. Χαρίτσης υπήρξε το δεύτερο κομματικό στέλεχος που χαιρέτισε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, ενώ η πολιτική του πορεία είναι σχεδόν εφάμιλλη με αυτή της κυρίας Αχτσιόγλου, αν όχι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη, καθώς αμφότεροι υπουργοποιήθηκαν ταυτόχρονα το 2016 διατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια στενή πολιτική σχέση. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης διατηρεί γέφυρες με τις «φυλές» των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ ως μετριοπαθές στέλεχος, γεγονός που αμβλύνει τις εσωκομματικές αντιθέσεις εν όψει της προεδρικής κάλπης.
Στην ομάδα που τρέχει την υποψηφιότητά της μετέχει και ο κ. Δημήτρης Λυρίτσης, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που στελέχωσαν την εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λυρίτσης είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Αναντίρρητα, ανάμεσα στα πρόσωπα-έκπληξη στο πλευρό της κυρίας Αχτσιόγλου συγκαταλέγεται ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος διετέλεσε εξ απορρήτων σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική συντριβή του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών. Φωτίζοντας αθέατες πτυχές του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρώτο γύρο, ο γνωστός πολιτικός αναλυτής αποκάλυψε σε άρθρο του ότι μετά την 21η Μαΐου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυμαινόταν σε ποσοστά 14%-15%, στοιχείο που αποτυπώνει τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και κυρίως την ανάγκη παγίωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά άνω του 18% στο εξής. Ο κ. Μαραντζίδης λειτουργεί ως ο πολιτικός αναλυτής στην ομάδα Αχτσιόγλου, τον οποίο πρόσθεσε ως κρίσιμο κρίκο ο κ. Ηλιόπουλος, καθώς οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που ερμηνεύει την παρουσία του καθηγητή από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν εσωκομματικά επικράτησε η παραφιλολογία ότι τον κ. Μαραντζίδη «προικοδότησε» ο κ. Τσίπρας στην κυρία Αχτσιόγλου μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την προεδρία του κόμματος.
Δημήτρης Λυρίτσης Στελέχωσε την Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του Μαΐου και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ
Κωστής Καρπόζηλος Διευθυντής των Αρχείων ΑΣΚΙ, ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων ιστορικών
Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο επιστημονικό δυναμικό της ομάδας έχει ενταχθεί ο ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Κωστής Καρπόζηλος, που ανήκει στη νέα γενιά των ιστορικών της χώρας.
Alter ego της κυρίας Αχτσιόγλου σταθερά όλα τα χρόνια της πολιτικής της διαδρομής παραμένει η κυρία Μάνια Καββαθά, η οποία είναι η διευθύντρια του γραφείου της ήδη από την υπουργική θητεία της στο Εργασίας. Η κυρία Καββαθά έχει διατελέσει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και περιγράφεται ως άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης της κυρίας Αχτσιόγλου.
Τέλος, τον απαιτητικό ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της υποψήφιας προέδρου έχει αναλάβει ο γνωστός δημοσιογράφος Ανδρέας Μπελεγρής, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ενημερώνοντας τόσο για το καθημερινό πρόγραμμά της όσο και για το περιεχόμενο των θέσεών της.
Το στρατηγείο της Ακαδημίας
Σε καθημερινή βάση, τα μέλη της ομάδας κρούσης της κυρίας Αχτσιόγλου συντονίζουν τη δουλειά τους είτε ψηφιακά, είτε διά ζώσης, με επίκεντρο το στρατηγείο της πρώην υπουργού που στεγάζεται σε κτίριο της οδού Ακαδημίας, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, παρακολουθώντας την επικαιρότητα και προετοιμάζοντας τις παρεμβάσεις της στη Βουλή, στην κοινωνία και τα ΜΜΕ. Με την ίδια συστηματικότητα, στοιχείο-κλειδί για την επιλογή των μελών της ομάδας, προετοιμάζεται αυτή την περίοδο και το πρόγραμμα των θερινών της περιοδειών, με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα και με απαραίτητες στάσεις στη γενέτειρά της, τα Γιαννιτσά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, πόλη των φοιτητικών της χρόνων.
Το πρόγραμμα άλλωστε της υποψήφιας προέδρου έχει βαρύνει απότομα, καθώς έχει καθημερινές επαφές στο γραφείο επί της Ακαδημίας με όσα στελέχη έχουν ήδη εκφραστεί δημόσια (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα ΜΜΕ ή σε κομματικές διαδικασίες) υπέρ της υποψηφιότητάς της, προερχόμενα άλλα από τον Συνασπισμό, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και την ευρύτερη Αριστερά και άλλα από το ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση ισχυρών αριθμητικών συσχετισμών υπέρ της υποψηφιότητάς της στο εσωτερικό του κόμματος διαδραματίζουν οι κύριοι Ηλιόπουλος και Χαρίτσης.
Ανδρέας Μπελεγρής Δημοσιογράφος, έχει αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της Εφης Αχτσιόγλου
Μάνια Καββαθά Διευθύντρια του γραφείου της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την υπουργική θητεία της κυρίας Αχτσιόγλου
Παράσταση νίκης
Στόχος άλλωστε του επιτελείου Αχτσιόγλου, το οποίο επενδύει στη μεθοδικότητα, ήταν να καταδειχθεί από νωρίς το οριζόντιο ρεύμα υπέρ της στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντείνοντας την παράσταση νίκης προς το πρόσωπό της. Αυτή τη στρατηγική φαίνεται να εξυπηρετούσε και η επιλογή της να καταθέσει πρώτη δημόσια την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό στο Ωδείο Αθηνών, μολονότι δεν ήταν εξαρχής στις προθέσεις της ομάδας κρούσης της ο συγκεκριμένος χώρος ως σημείο αφετηρίας της καμπάνιας της, αν και εκ του αποτελέσματος προκάλεσε θετικό σοκ στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί, σε σόλο εμφάνιση, η πρώην υπουργός έστειλε ένα ισχυρό πρώτο σήμα ανανέωσης του κόμματος σε επίπεδο εικόνας, καθώς ακόμη και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι αναγνώρισαν πως «άλλαξε πίστα η αισθητική της διαδοχής», παρότι στόχευσή της ήταν να τραβήξει το ενδιαφέρον και της κοινωνίας, πλην του κόμματος, στην κούρσα διαδοχής που μόλις ξεκινούσε. Από την άλλη, όμως, η ισχυρή εικόνα της υποψήφιας προέδρου ως νέας, ευειδούς και μαχητικής γυναίκας έχει τεθεί στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής, καθώς η υποψηφιότητά της περιγράφεται από μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «συστημική» που χαίρει «υπερπροβολής από τα ΜΜΕ».
Πάντως, προς ώρας, η κυρία Αχτσιόγλου διατηρεί άνετο προβάδισμα ως προς τον αριθμό πρωτοκλασάτων στελεχών που έχουν προστεθεί στο πλευρό της, καθώς από τις πρώτες ημέρες της υποψηφιότητάς της έσπασε το «προεδρικό μπλοκ», ρευστοποιώντας τη μεγαλύτερη συμπαγή δεξαμενή ψήφων και ισχύος στο εσωκομματικό τοπίο. Η επιτυχία της να διεμβολίσει τους «προεδρικούς» έφερε σε θέση άμυνας την πάλαι ποτέ κραταιά πτέρυγα της πλειοψηφίας, η οποία βρέθηκε ανέτοιμη να προβάλει συνολικά μια υποψηφιότητα με όρους φαβορί για την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα, όπως η κυρία Ολγα Γεροβασίλη, φέρονται να έχουν ταχθεί στο πλευρό της κυρίας Αχτσιόγλου, μαζί με τους «προεδρικούς» Κώστα Ζαχαριάδη, Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελο Αποστολάκη, Γιάννη Ραγκούση, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Μαντζουράνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιάννη Μυλόπουλο.
Υπέρ της υποψηφιότητάς της έχουν ταχθεί και ιστορικά στελέχη όπως οι κύριοι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης. Παράλληλα, η ικανότητα της διείσδυσής της σε όλες τις τάσεις αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τη στηρίζουν από την «Ομπρέλα» ο κ. Νίκος Βούτσης και η κυρία Θεανώ Φωτίου, από την κίνηση «6+6» οι κύριοι Ηλιόπουλος και Χαρίτσης, οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, από την τάση «Γέφυρα» ο κ. Νίκος Μπίστης, από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, η πρώην υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και η υποψήφια βουλευτής Δυτικής Αττικής, Διάνα Βουτυράκου.
Πλην της δημόσιας υποστήριξης του επιβλέποντος τη διδακτορική διατριβή της και ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, Αρι Καζάκου, αίσθηση στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η δήλωση του ακαδημαϊκού Αριστείδη Μπαλτά υπέρ της, ο οποίος υπήρξε υπουργός στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μέντορας του κ. Τσίπρα. Αναφερόμενος στην κυρία Αχτσιόγλου, ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι «είναι και νέα και παλιά», εξηγώντας πως «είναι νέα που σπούδασε και μόχθησε και εφάρμοσε στη δουλειά της εκείνα που σπούδασε. Είναι παλιά γιατί με αρκετούς ακόμη νέους και νέες της ηλικίας της αγνόησε τα πάντα και αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στην υπεράσπιση της χώρας κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που ξέρουμε», αποστροφή που σχολιάστηκε εντόνως στα κομματικά πηγαδάκια, καθώς εκτιμήθηκε ως πολιτικά βαρύνουσα στις εσωκομματικές εξελίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου