The ReMARKables InterViews Vol. 296: Η Ιατρός/Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κιλκίς, κυρία Μαρία Μασμανίδου-Τσαβάλου, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News BlogSpot
Είμαι η Μαρία Μασμανίδου – Τσαβάλου...
Γεννήθηκα στο Σταυροχώρι. Είμαι μητέρα δύο παιδιών, της Στέλλας και του Παναγιώτη και σύζυγος του Γυναικολόγου Τσάβαλου Χάρη. Έχω σπουδάσει Ιατρική και έχω εξειδικευθεί ως Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ. Εργάστηκα στο ΓΝ Κιλκίς στην Παθολογική Κλινική ως ειδικευόμενη ιατρός. Ορίστηκα καθηγήτρια στο Τμήμα Βοηθών Νοσηλευτών διδάσκοντας το μάθημα της παθολογίας και ως εθελοντής ιατρός στο Γηροκομείο Κιλκίς. Επιπλέον ήμουν ιατρός- παθολόγος στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ Γουμένισσας.
Διετέλεσα επιστημονική συνεργάτιδα για δέκα χρόνια στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ‘’ΑΧΕΠΑ’’ ως ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος. Προσφάτως απέκτησα Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην Διοίκηση Δημόσιας Υγείας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Διατηρώ το ιδιωτικό μου ιατρείο στην πόλη του Κιλκίς επί 20ετίας και συνεργάζομαι με την Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Έχω εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος για πρώτη φορά το 2019 και από τότε μέχρι σήμερα εκπροσωπώ τον Δήμο Κιλκίς ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας. Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα είμαι Προέδρος ‘’Νηρέα’’, ’Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Ο κόσμος της πόλης μας και των χωριών μας γνωρίζει πάνω κάτω το οικογενειακό, ακαδημαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό προφίλ σου. Θέλω να μου πεις όμως γιατί ένα άτομο όπως εσύ θέτει τον εαυτό του, τον χρόνο του και την ποιότητα του α. στην εκλογική αναμέτρηση και β. αν και εφόσον αν εκλεγείς με το καλό, στις μάχες στα δημοτικά συμβούλια; Τι σε κέρδισε ώστε να στραφείς στο τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι;
Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και όλοι γνωριζόμαστε με τα μικρά μας ονόματα. Αυτή είναι η ομορφιά της επαρχιακής πόλης: η αμεσότητα των σχέσεων και η ζεστασιά που εκπέμπουν οι άνθρωποί της κάθε φορά που συναντιούνται στο δρόμο ή σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Όσοι έχουν ζήσει σε μεγάλα αστικά κέντρα με τους χαοτικούς ρυθμούς τους αντιλαμβάνονται τη διαφορά. Αυτή η πόλη, αυτός ο Δήμος με τα τόσα πολλά χωριά έχει μια αύρα που σου μεταφέρει τη θετική της επενέργεια. Ζω στο Κιλκίς με την οικογένειά μου από επιλογή. Πάντα ήθελα να είμαι εδώ και όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά στο Κιλκίς ήθελα να μείνω. Χαίρομαι που βόλεψαν οι περιστάσεις και μείναμε εδώ. Η οικογένεια, η δουλειά, η κοινωνική ζωή είναι προτεραιότητες για κάθε άνθρωπο. Κάποια στιγμή όμως, υποθέτω σε μια πιο ώριμη ηλικία, αντιλαμβανόμαστε αλλιώς τα πράγματα. Η δική μου οπτική είναι να επιστρέψω στον τόπο μου ότι μου έδωσε. Με την επιστήμη μου υπηρετώ τους ανθρώπους. Κατά ανάλογο τρόπο θέλω με τις ιδέες μου και τη συμμετοχή μου στον Δήμο να υπηρετήσω το σύνολο, τους συμπολίτες μου και να τους εκπροσωπήσω όσο καλύτερα μπορώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ναι, είναι αλήθεια ότι διαλέγοντας το πεδίο της Αυτοδιοίκησης θυσιάζεις τον προσωπικό σου χρόνο, την ποιότητα ζωής σου, όμως από την άλλη τίποτε δε συγκρίνεται με την ενθάρρυνση, με το χαμόγελο, με την υποστήριξη που εισπράττεις από τον κόσμο σ’ αυτό που λέμε δημόσιες τοπικές υποθέσεις. Απολαμβάνω την επικοινωνία με τους συμπολίτες μου, χαίρομαι όταν μπορώ να είμαι κάπου χρήσιμη και όταν μου δίνεται η δυνατότητα, όπως έγινε εξάλλου με την Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Κυριακίδη, να εκφραστώ δημιουργικά παράγοντας αποτέλεσμα για την κοινωνία. Εν ολίγοις αυτή είναι η βάση της ενασχόλησής μου με τον Δήμο Κιλκίς, η αγάπη και το ενδιαφέρον για την περιοχή όπου ζω και για τους ανθρώπους της.
Πες μου το πολύ μεγάλο θετικό του Δήμου Κιλκίς ως δημοτική, γεωγραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική οντότητα... αλλά και το μεγάλο αρνητικό, παρακαλώ θερμά!
Το ασύγκριτο προσόν του Δήμου Κιλκίς είναι η ζεστασιά των ανθρώπων του, το ότι νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Τα κοινωνικά μας ανακλαστικά είναι ισχυρά και σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας για τους αδυνάμους και τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού. Βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση ότι η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Κυριακίδη το επεκτείνει στη μέση οικογένεια με τις δωρεάν παροχές στη μέση οικογένεια στους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με την μείωση των ανταποδοτικών τελών στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, με την επιδοματική πολιτιστική της πολιτική. Οι περισσότερες εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου μας είναι δωρεάν. Όχι τώρα, εδώ και τέσσερα χρόνια που ξεκίνησαν και μάλιστα πολύ δυναμικά. Σε άλλες πόλεις δεν υπάρχουν αυτά. Ο κόσμος πληρώνει κανονικά για ένα θέατρο, για μια καλή συναυλία. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας όλα τα θεάματα προσφέρονται δωρεάν. Και θα πω μπράβο στον Δήμο Κιλκίς που επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να ανεβάσει το επίπεδο των πολιτών του και να μην τους επιβαρύνει! Τι άλλο έχουμε; Έχουμε μια όμορφη πόλη, ακόμη ομορφότερα χωριά και να φροντίσουμε κι εμείς μόνοι μας το δημόσιο χώρο, ως πολίτες, ως επαγγελματίες, ως επισκέπτες θα μονιμοποιήσουμε αυτή την εικόνα. Η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη, έχω την αίσθηση ότι θα μετατραπεί σε πλεονέκτημα, υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι του αστικού χώρου μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια στην περιοχή μας για να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας και τα τοποόσημά του. Ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου που γίνεται βέβαια περιοδικά έχει να δώσει αξιόλογες προοπτικές στην περιοχή μας. Και έχουμε τόσα πολλά να αναδείξουμε τη λίμνη Δοϊράνης, τα βρετανικά και ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια για τους λάτρεις της ιστορίας, το Μουσείο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Ακρίτα, το ορεινό ανάγλυφο των Κρουσίων και του Μπέλλες με το εκπληκτικό δάσος με τις βελανιδιές στα Χίλια Δέντρα, τον Βοτανικό Κήπο της Ποντοκερασιάς, το Βυζαντινό Φρούριο του Παλιού Γυναικοκάστρου και τόσα άλλα! Το αρνητικό είναι ο...αρνητισμός μας. Θαρρώ πως μερικές φορές μεγεθύνουμε τις καταστάσεις και είμαστε υπερβολικοί, ίσως και ανυπόμονοι. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο δεκτικοί στην άλλη άποψη, να αναζητούμε την αλήθεια των πραγμάτων και να κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του δημαγωγικού λόγου. Ο λαϊκισμός και τα ψέματα είναι ότι πιο κακό μπορεί να σου συμβεί.
Γιατί ΚΙΛΚΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ και Δήμαρχος, Δημήτρης Κυριακίδης; Σκέψου ότι έχεις απέναντι σου έναν μέσο νεολαίο της πόλης μας, ας πούμε 22 ετών.
Θα στο πω διαφορετικά. Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι όταν βλέπω τους ανθούς της κοινωνίας μας, τα νέα παιδιά να πλησιάζουν την πρωτογενή πολιτική και να δοκιμάζουν τις δυνάμεις της. Στο ‘’Κιλκίς Μπροστά’’ αν και δεν είμαι καλή στατιστικολόγος, το 1/3 του Συνδυασμού αποτελείται από νέους ανθρώπους, που έχουν σφρίγος, ζωντάνια, ιδέες παραγωγικές. Ενδιαφέρονται για τον τόπο που ζουν. Δεν θέλουν να φύγουν. Θέλουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, να έχουν μια καλή δουλειά και να φτιάξουν εδώ το σπιτικό τους αύριο – μεθαύριο. Οι νέοι μας θέλουν να έχουν ρόλο στα πράγματα, τον διεκδικούν και ευχής έργον είναι να έχουν ενεργή επαφή με τα κοινά, με τον Δήμο, με τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό και κάθε δραστηριότητα που τροφοδοτεί τη φαντασία και την ενέργειά τους. Είναι οι συνεχιστές μας και πρέπει να δουλέψουν, να αποκτήσουν τριβή και εμπειρία για να είναι χρήσιμοι στον τόπο και στους συμπολίτες μας. Με ρώτησες Γιατί Κιλκίς Μπροστά και Δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης. Είναι νέος άνθρωπος, σύγχρονος αυτοδιοικητικός πολιτικός άνδρας ο Δημήτρης Κυριακίδης. Δοκιμάστηκε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες με την πανδημία να ακινητοποιεί τα πάντα και όμως πέτυχε και αυτός και η Δημοτική Αρχή να βάλει σε μια τάξη τον Δήμο με καλύτερη οργάνωση και να δουλέψει ένα σωρό έργα. Σήκωσε μανίκια και δούλεψε και έφερε κοντά στα 105 εκατ. ευρώ για νέα έργα. Είναι πολύ εργατικός και οργανωτικός ο Δήμαρχος και ξέρω από ιδία άποψη ότι έχει ως ευαγγέλιό του τη συνεννόηση και τη συνεργασία με όλους. Γιατί είναι δίκαιος και σωστός άνθρωπος. Και θα πάμε Μπροστά με τον Δημήτρη Κυριακίδη.
Τι θα έλεγες σε μια μέση νεολαία κοπέλα/ένα μέσο νεολαίο παλικάρι από την πόλη μας είτε τα χωριά μας, για την/τον πείσεις να μείνει εδώ, να εργαστεί, να κάνει οικογένεια, εδώ Κιλκίς. Πως θα κρατήσετε εδώ την νέα γενιά, τι κίνητρα θα δώσετε... Οκ, με βάση τις δυνάμεις σας ως Δήμαρχος/Δημοτική Αρχή.
Κοίτα, αν έλεγα σε έναν νέο ή σε μία νέα μείνε εδώ και ο Δήμος θα σου τα παρέχει όλα θα ήταν τερατώδες ψέμα. Να είμαστε λογικοί και πραγματιστές. Ο Δήμος δεν είναι η πυρηνική σου οικογένεια για να σε μεγαλώσει, να σε σπουδάσει κ.λ.π. είναι όμως η δεύτερη οικογένεια. Είναι ο μηχανισμός με τις υπηρεσίες που θα φροντίσουν για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, θα μεριμνήσουν για την ποιότητα ζωής και σε επίπεδο υποδομών ο Δήμος είναι η κινητήριος δύναμη για την υλοποίηση έργων που ομορφαίνουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του πολίτη. Ο Δήμος έχει δυνατότητες συγκεκριμένες για να ενισχύσει την τοπική απασχόληση και το έχει κάνει ειδικά με τις κατηγορίες ανθρώπων της μέσης ηλικίας, μακροχρόνια άνεργων που δεν τους παίρνει κανείς στον ιδιωτικό τομέα στη δουλειά. Δεν θεωρούνται παραγωγικοί στον ιδιωτικό τομέα αυτοί οι άνθρωποι και ο Δήμος τους προσφέρει δουλειά μέσω προγράμματος και δίνει μεγάλες ανάσες σε πολλές οικογένειες…. Με βελτιωμένες τις υποδομές ένας νέος μπορεί να μείνει εδώ και εγώ προσωπικά τον ενθαρρύνω να ζήσει στον τόπο του. Να ζει σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον, να απολαμβάνει τη θέα του Αη- Γιώργη, τις παροχές που προσφέρει μια μικρή επαρχιακή πόλη σε επίπεδο εξυπηρέτησης, στην καθαριότητα, στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην ασφάλεια, σε ένα περιβάλλον όπως έλεγα και πριν που ο ένας γνωρίζει τον άλλο και νοιάζεται για τον άλλο. Ο Δήμος με λίγα λόγια μπορεί να του δώσει εγγυήσεις για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.
Τρέχεις με πάθος, με ορμή, με όρεξη για αγώνα και αποτέλεσμα, από χωριό σε χωριό, από καφενέ σε καφενέ, από γειτονιά σε γειτονιά... τι σου λείπει; Πχ τα παιδιά σου; Πχ η διασκέδαση με τις/τους δικούς σου ανθρώπους; Πχ ένα καλό σινεμά/θέατρο;
Το μόνο που μου λείπει αυτή την περίοδο είναι η οικογένειά μου. Με τη δουλειά, με τον Δήμο, με τις εκλογές δεν μένει χρόνος. Και ότι ξεκλέβω σε χρόνο είναι για να περάσουμε λίγες αλλά ποιοτικές ώρες με τον άντρα μου και τα παιδιά μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου