«Η καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας δεν επιδέχεται καμία έκπτωση», όπως υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτής Εκλογ. Περιφ. Α' Πειραιώς και Νήσων με την Ν.Δ. κα. Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου στην, χθεσινή, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.
Η κυρία Μιχαηλίδου ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΑ για τα θέματα των αρμοδιοτήτων της και αναφέρθηκε και στον εξορθολογισμό του μη μισθολογικού κόστους. Όπως είπε «η περαιτέρω μείωσή του κατά μια μονάδα αποτελεί δέσμευσή μας. Θέλουμε να κάνουμε πιο ελκυστική τη μισθωτή εργασία, παρέχοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να δίνουν τους καλύτερους δυνατούς μισθούς» και σημείωσε «κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό τον λόγο η υλοποίηση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό».
Για την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας επεσήμανε πως «η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου ξεκινά την 1η Ιουλίου του 2024. Πλέον οι κλάδοι αυτοί έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ». Έχει ξεκινήσει συζήτηση για τη μέγιστη δυνατή μείωση των εισφορών
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, επεσήμανε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, στη μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, αλλά και την βελτίωση του μείγματος νέων θέσεων εργασίας, με αύξηση της πλήρους απασχόλησης έναντι των ελαστικών μορφών.
«Μετά και την πρόσφατη αύξηση, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28% τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός σωρευτικά κατά 16%. Και ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, οι μισθολογικές αυξήσεις είναι μόνιμες. Έχουμε, όμως, ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας, μέχρι η εγχώρια αγορά εργασίας να συγκλίνει σε μισθούς και συνθήκες εργασίας, με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης» τόνισε η πρόεδρος. «Καθώς οι ανοχές των μικρότερων εργοδοτών δεν είναι ανεξάντλητες, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνδυαστούν με περισσότερα βήματα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Ως ΕΒΕΑ έχουμε ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση με το υπουργείο για να μελετήσουμε τη σχετική ελαστικότητα ώστε να δούμε ποια είναι η μέγιστη δυνατή μείωση των εισφορών που θα ελαφρύνει το κόστος των επιχειρήσεων, χωρίς αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Η κυρία Εφραίμογλου επεσήμανε την δυσκολία πρόσβασης σε προσωπικό με κατάλληλες δεξιότητες, αλλά και την ελλιπή σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και τα εμπόδια και τις ανισότητες σε βάρος των γυναικών.
Η ίδια συνέχισε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχει εξασφαλίσει η χώρα για την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, είναι μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε σωστά, ώστε να αντληθεί το μεγαλύτερο όφελος για όλους. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη σύσταση εξειδικευμένης επιτροπής για το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούμενη από τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΑ, Δ. Τζούρο και Αθ. Ρούλια, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού από τις επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου, και συντονίστρια την Ρεβέκκα Πιτσίκα από το People for Business.
Η πρόεδρος, κλείνοντας την ομιλία της, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο για τις συνεργασίες του ΕΒΕΑ με τη ΔΥΠΑ και τη Microsoft, λέγοντας ότι «πρέπει να επενδύσουμε από κοινού σε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας, το οποίο θα υποστηρίζει καλύτερες αμοιβές, θα ενθαρρύνει τη διαρκή μάθηση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, και θα επιτρέπει στα ταλέντα να ανθίσουν. Ένα περιβάλλον, που θα διασφαλίζει ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν θα αφήσει κανέναν πίσω».
Τέλος, η κυρία Σοφία Εφραίμογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν το ΕΒΕΑ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, και το πώς το νέο αυτό μέτρο μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία τόσο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, όσο και για την οικονομία συνολικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου