Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης, για Μετρό Θεσσαλονίκης: Συμβολική η σημερινή μέρα που δείχνει την πορεία προς το μέλλον κάνοντας και ένα ταξίδι στο παρελθόν


Σημαντική μέρα χαρακτήρισε τη σημερινή η υφυπουργός Ανάπτυξης, κα. Παπαδημητρίου, με αφορμή τα εγκαίνια του Μετρό της Θεσσαλονίκης.  Μιλώντας σε συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις ευκαιρίες που ανοίγει στη βιομηχανία, εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το ΝΟΗΣΙΣ, η κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για μια «συμβολική μέρα που δείχνει την πορεία προς το μέλλον κάνοντας και ένα ταξίδι στο παρελθόν, καθώς κατέστη εφικτό να επανατοποθετηθούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές».


Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, η υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι πρόκειται για την κινητήρια δύναμη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, για μια πρόκληση και για μια τεράστια ευκαιρία. «Η πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο και ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας για να ανταπεξέλθει σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία» σχολίασε.


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι «η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών και η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία με την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «Αρχιμήδης», αρμοδιότητα της ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης (το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ) αλλά και στη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου για την τεχνητή νοημοσύνη». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο στόχο της περαιτέρω αύξησης της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για υψηλή τεχνολογία. Για τον ίδιο στόχο εργάζεται, όπως είπε, και το υπουργείο Ανάπτυξης.


Συγκεκριμένα η Υφυπουργός αναφέρθηκε σε θεσμικές πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του πλαισίου που απαιτείται για να γίνει η χώρα κόμβος συνδεσιμότητας και καινοτομίας στην περιοχή. Χθες υπογράφτηκε μια από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις για την οικοδόμηση των data centers ενώ μέχρι το τέλος αναμένεται να βγει και η πλατφόρμα open business που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων συγκεντρώνοντας όλες τις διαδικασίες σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον το πρόγραμμα 'έξυπνη μεταποίηση' με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 102 εκατομμύρια ευρώ στηρίζει 151 επιχειρήσεις στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής όπως η ρομποτική, το διαδίκτυο των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη. «Το νέο παραγωγικό μοντέλο που προωθούμε βασίζεται στη συνέχεια τεχνολογίας, καινοτομίας και παραγωγής» πρόσθεσε.


Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη ζωή μας, ωστόσο ακόμη δεν έχει διεισδύσει στη βιομηχανία τουλάχιστον όσο θα ήθελε κανείς στην Ελλάδα καθώς οι επιχειρήσεις έχουν πολλές ταχύτητες ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι επαρκή. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των βιομηχανιών με χρηματοδοτικά εργαλεία και εκπαίδευσης προσωπικού στον εν λόγω τομέα. «Έχουμε ένα παράδοξο, το κράτος να έχει τρέξει πολύ πιο γρήγορα από τις επιχειρήσεις» είπε και χαρακτήρισε πρόκληση την κάλυψη του κενού που υπάρχει και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης αναφέρθηκε στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και επισήμανε ότι επειδή έχουν έντονο ανταγωνισμό είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση και τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης. Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Alumil μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil & Πρόεδρος επί Τιμή του ΣΒΕ Γιώργος Μυλωνάς. «Θέλουμε να έχουμε απόφοιτους που θα μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, να αντιμετωπίσουν προβλήματα από αυτήν και να αξιολογούν τα αποτελέσματά της» σημείωσε, εξάλλου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Κυριάκος Υάκινθος. Στα έργα που υλοποιούνται στο ΕΚΕΤΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος & Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.


Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη ενώ από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο καθώς η μεγάλη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη νομοθεσία και ο καθένας έχει πρόσβαση σε τέτοιου είδους εργαλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου