Γράφει η Δάφνη Νούση, Πολιτική Σχολιάστρια
Τα νέα ήθη στην πολιτική ζωή που επαγγέλθηκε η ‘Πρώτη Φορά Αριστερά’ και το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα με το οποίο πολιτεύεται, κρύφτηκε αυτή τη φορά σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που φέρνει αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, κύριοι! Η τροποποίηση του ‘’Καλλικράτη’’ δεν εισήχθη σε νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών αλλά του Υπουργείου Υγείας με θέμα ‘’Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και Λοιπές Διατάξεις’’(Ν4600.ΦΕΚ 43/ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ/ 9/3/2019). Στο νομοσχέδιο λοιπόν που αφορά στις ιδιωτικές κλινικές, έγινε η διάσπαση των Δήμων!
Γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες στον ευτελισμό των θεσμών και των διαδικασιών. Μεταξύ των αλλαγών στις κλινικές, έγιναν και οι φωτογραφικές, ιδιοτελείς διασπάσεις άλλων Δήμων χωρίς κανένα πρόσχημα. Η νομιμότητα-συνταγματικότητα κατά τα ειωθότα έμεινε στα αζήτητα. Δεν πρέπει, όμως, να σταθούμε μόνο σε αυτό αλλά να αναρωτηθούμε γιατί αυτή η τροπολογία εισήχθη τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και μόνο για πέντε Δήμους αλλά και γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι Δήμοι. Γιατί οι θεσμοί δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό την εκλογική επιβίωση του κυβερνώντος κόμματος.
Ένα καλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το πόσο εργαλειακά και προς κομματικό όφελος αντιμετωπίστηκε ένα ακόμα μείζον θέμα, είναι ο Καλλικρατικός Δήμος Πάργας που δημιουργήθηκε με βίαιη, απρογραμμάτιστη, άστοχη αλλά πρωτίστως αντισυνταγματική συνένωση των καποδιστριακών αλλά μη όμορων Δήμων Πάργας και Φαναρίου. Αν και το λογικό και συνταγματικά επιβεβλημένο (101Σ), λόγω γεωγραφικής ασυνέχειας, θα ήταν να διασπαστεί, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν διασπάστηκε.
Για ακόμα μια φορά, οι πολίτες της Πάργας αντιμετωπίζονται, δυστυχώς, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από την περιφρόνηση και την αδιαφορία στο ζήτημα υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάργας, του μοναδικού κοντινού ιατρικού κέντρου για 3000 κατοίκους εδώ και τέσσερα χρόνια. Το χρόνιο αίτημα του διαχωρισμού του μοναδικού Δήμου με γεωγραφική ασυνέχεια πανελλαδικά, του καλλικρατικού Δήμου Πάργας, βρέθηκε στα αζήτητα όπως είχε βρεθεί και το προηγούμενο αίτημα των Παργινών πολιτών για τοποθέτηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η τραγική κυβερνητική αδιαφορία, ασυνέπεια, μεροληπτική διάθεση, αποσπασματική και απρογραμμάτιστη προσέγγιση.
Ενδιαφέρον έχει να αναζητήσει κανείς, τη θέση για το θέμα αυτό του βουλευτή του νομού, που μετά από τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό έχει την τιμή να είναι και υπουργός της κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι, τι ακριβώς έκανε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου που υπάγεται στην περιφέρειά του, σε μια τόσο σημαντική για τους Παργινούς συγκυρία -την πρώτη πραγματική ευκαιρία για εκπλήρωση του αιτήματός διάσπασης. Γιατί δεν συμπεριεληφθη ο Δήμος αυτός στο νομοσχέδιο; Ο Υπουργός προφανώς είτε διαφωνεί πολιτικά με την διχοτόμηση και ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να το γνωστοποιήσει (προφανώς για υφαρπαγή ψήφων), είτε αδιαφόρησε παντελώς για τον τόπο του, είτε προσπάθησε χωρίς να καταφέρει κανένα αποτέλεσμα.
Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο γεγονός προσφέρεται για να μας υπενθυμίσει: α) πως για ακόμα μία φορά οι θεσμοί και οι διαδικασίες χρησιμοποιήθηκαν με γνώμονα το κομματικό όφελος και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ β) στις εκλογές οφείλουμε να ακούμε τις τοποθετήσεις όλων των υποψηφίων ώστε να τοποθετούμε ανάλογα την ψήφο μας και γ) πως η πολιτική ζωή χρειάζεται ανθρώπους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, τολμούν να τη διατυπώνουν και αγωνίζονται γι’αυτήν. Που μπορούν να σκέφτονται δημιουργικά να επικοινωνούν και να συνθέτουν τα οράματα και τις ιδέες με πρακτικές, δίκαιες και καινοτόμες λύσεις. Στις επερχόμενες εκλογές οφείλουμε να ψηφίσουμε σωστά, σε όλες τις κάλπες. Αρκετά με τους καιροσκόπους, τους ανίκανους, τους τυχοδιώκτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου